Forsiden

  Støt foreningen

  Bliv ekspert

  Ekspertudtalelser

  Om foreningen

  Om loftsloven

  Nyheder

  Kontakt 

  Links

 

Kontanthjælpsloftet skal afskaffes

Debatindlæg af Bettina Post, bragt i Jyllandsposten d. 29.12.05

Det er et stensikkert tegn på velfærdsdanmarks succes, at vi nu igen kan læse i avisen, at danskerne har sat rekord i købelyst op til jul. Guccitasker, eksklusive armbåndsure og designermøbler er blevet langet over disken i hidtil uset omfang. Overskuddet rækker sågar til, at vi gavmildt har doneret pengegaver til alle de humanitære organisationer, som bedriver hjælpearbejde i de katastroferamte dele af verden. Hvilket storsind, og hvilken gave at kunne udvise det.

 

”Vi har sat en smertegrænse, der hedder et gennemsnit på 200,- kr. pr døgn, det er ABSOLUT minimum for, hvad vi kan leve for, 2 voksne og 4 teenagere. Mange måneder kan det dog ikke hænge sammen, hvis der er et af børnene, der har fødselsdag, skal vi have vredet 100 kr. til gave plus 100 kr. til at holde fødselsdag for, ud af månedens budget. De ca. 200 kr. det som MINIMUM koster at holde fødselsdag, kan være meget svære at finde i et skrabet budget, men det vil vi have penge til.”

 

Citatet, som stammer fra www.loftsramteeksperter.dk, viser en noget anderledes virkelighed. Det beskriver, hvordan det er at være kontanthjælpsmodtager og ramt af den incitamentspolitik, som blandt andet eksemplificeres i reglerne om loft over kontanthjælpen. I marts 2005 var ca. 16.000 personer ramt af loftet over kontanthjælpen. Loftsbestemmelsen rammer både par og enlige forsørgere, og betyder, at der maximalt kan udbetales kr. 22.794 til par og kr. 14.218 til enlige forsørgere i offentlige ydelser. Før skat. Beregninger foretaget af Beskæftigelsesministeriet viser, at bestemmelsen rammer ca. 22.500 børn.

 

 ”Det gør hamrende ondt helt ind i sjælen, at være forældre under ”loftet”, faktisk vil jeg sige at det er en umulighed, bare nogenlunde at hænge med på ”julevognen” med mindre man bryder med sin stolthed, og går tiggergang. Vores børn skal ikke føle sig mindreværdige, de skal have en traditionel dansk jul, derfor smider jeg min stolthed over bord, kun for deres skyld…”

 

SFI-rapporten ”Loft over ydelser” viser, at bestemmelsen rammer personer som har helbredsproblemer, som mangler uddannelse, er indvandrere med dårlige danskkundskaber og manglende kompetencer i øvrigt eller som er flygtninge. Undersøgelsen konkluderer, at bestemmelsen ikke synes at have fået flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

 

”Det er uværdigt, at man som borger i et rigt land, skal gå rundt med ondt i maven, hovedpine og evig dårlig samvittighed, over at man ikke kan give sine børn et "normalt" liv.”

 

Lad os benytte den sæsonbestemte gavmildhed til også at betænke vores svageste medborgere. Ikke med mærkevarer og giroindbetalinger men ved at afskaffe kontanthjælpsloftet. Vi kan ikke være andet bekendt!

 

Godt nytår!

 

>> tilbage til Bettina Posts side